Enkele feiten over muis reproductie

– Wetenschappelijke naam: Mus musculus
– Gewicht: 20-60 g (verschilt per type)
– Levensverwachting: 1-2 jaar (varieert afhankelijk van achtergrond, “lijn”)
– Geslachtsrijp: 4,5 week (zowel mannen als vrouwen)
– Eisprong Cyclus: 4-5 dagen, het hele jaar door
– Draagtijd: 19-21 dagen
– Gewicht bij geboorte: 1-1,5 g
– Grootte van het nest: 1-21, gemiddeld 8-12 babies
– Pigment begint zichtbaar te worden: Vanaf de 3e dag
– Eerste vacht is ontwikkeld: met 10 dagen
– Ogen open: 12-13 dagen
– “Vlooienfase”: 15-17 dagen tot 4,5 week, kan korter zijn
– Zoogperiode: ongeveer 3-3,5 week
– Speenleeftijd: 3,5 week
– Op geslacht splitsen: 4,5 week
 Klaar om te verhuizen: 6 weken oud
– Juiste leeftijd voor eerste dekking van het vrouwtje: 3-4 maanden
– Juiste maximumleeftijd voor eerste dekking van het vrouwtje: 6-7 maanden (varieert afhankelijk van achtergrond, “lijn”)
– Rustperiode tussen verparingen: Ten minste 6 weken, bij voorkeur meer dan 2 maanden tussen het spenen van het ene nest en het opnieuw verparen voor de volgende
– Max aantal nesten per vrouwtje: 3 is over het algemeen genoeg!
– Vrouwtje met pensioen van fokken: op 1-jarige leeftijd

ENKELE VERDERE OPMERKINGEN

Geslachtrijp betekent dat muizen zich op die leeftijd kunnen voortplanten, niet dat ze er fysiek of mentaal klaar voor zijn. De situatie is vergelijkbaar met andere zoogdieren – je zou een hond (teefje) ook niet verparen bij de eerste loopsheid, of een 12-13 jarig meisje beschouwen als klaar voor een zwangerschap, toch?

Naarmate een vrouwtje ouder wordt, worden de risico’s van eerste zwangerschappen groter. De bekken van oudere vrouwtjes die nog niet zijn bevallen, is niet zo flexibel meer als die van een jong vrouwtje. Het kan dus zijn dat het vrouwtje niet kan bevallen. In het beste geval kun je de problemen optijd opmerken en een dierenarts inschakelen, waardoor ze het potentieel overleeft. In het ergste geval (Wat, rekening houdend met het feit dat muizen de neiging hebben om s’nachts te bevallen als het stil is, vaker voorkomt) sterft het vrouwtje een pijnlijke dood.

De mannetjesmuis zal heel snel na de bevalling opnieuw paren met het vrouwtje. Dit resulteert in een nieuw nest dat geboren wordt terwijl het eerste nog maar 3 weken oud is. Hoewel mannelijke muizen goede vaders zijn en het vrouwtje helpen met de babies, is het beter om hem een paar dagen voordat het vrouwtje gaat bevallen bij haar weg te halen. Als je niet zeker weet wanneer de paring heeft plaatsgevonden, Scheid hem dan op 2-2,5 week vanaf de eerste koppeldatum. Het is misschien een beter idee om een vrouwtje bij een ervaren vrouwtje te plaatsen als je denkt dat de aanstaande moeder hulp nodig heeft. Er zijn risico’s aan verbonden, maar het koppelen van het zwangere vrouwtje (met 2 weken zwangerschap) en het andere vrouwtje in een grondig schoongemaakt verblijf vermindert de risico’s van vechten. Geef slechts één nest/bodemloos huisje en heel veel nestmateriaal.

Nestmateriaal bestaat uit versnipperd papier – bij voorkeur tissuepapier, droog hooi van hoge kwaliteit of iets vergelijkbaars. Gebruik geen “hamsterwatten”, katoen-stoffen of kleding. Deze kunnen resulteren in het stikken van een baby of het amputeren van een ledemaat!

De “vlooienfase” is een ontwikkelingsfase van muizenbabies, waarbij ze blindelings wegspringen van gevaar – inclusief mensenhanden. Bij het hanteren van babies in de vlooienfase, wordt geadviseerd dit altijd boven het verblijf te doen. Anders is het risico groot dat één van de babies letterlijk uit je handen vliegt en op de grond terecht komt – zelfs met de dood tot gevolg. Van sommige babies in de vlooienfase is ook bekend dat ze nogal krachtig in je handen kunnen happen. Als dit in de loop van de tijd aanhoudt na het einde van de vlooienfase, is herbeoordeling van het gedrag aan de orde.

Goed gevoede en zeer gezonde vrouwtjesmuizen kunnen twee opeenvolgende nesten aan, maar het is niet aan te raden om haar onder die stress te plaatsen. Geloof het dus niet als iemand je verteld dat het de normale toestand is voor een vrouwtjesmuis om constant zwanger en/of zogende te zijn. Dit is absoluut niet waar.

Ongewenste zwangerschappen en nesten voorkomen is eenvoudig – houdt de vrouwelijke en mannelijke muizen uit elkaar!

Bron: Hiiret.fi

Vertaling: Mousery Morningstar