SEXEN VAN MUIS BABIES

Een van de belangrijkste en meest gestelde vragen die een nieuwe muizenfokker stelt, is: “Hoe kan ik de geslachten van mijn muizenbaby’s onderscheiden?”. Geslachtsbepaling kan nogal lastig zijn, vooral in het begin wanneer men nog niet precies weet waarnaar te zoeken. Gelukkig wordt het sexen van muizen gemakkelijker door te oefenen.

Hoe makkelijk of moeilijk geslachtsbepaling is, hangt af van de leeftijd van de jongen. Zeer jonge, nog haarloze baby’s zijn iets gemakkelijker te sexen dan oudere baby’s van 2+ weken, maar tegen de tijd dat de mannetjes gescheiden zouden moeten zijn van de vrouwtjes, is het sexen weer gemakkelijker. Lang haar en jongen met krullende vacht kunnen moeilijker zijn, omdat hun vacht de neiging heeft om hun ‘delen’ te verbergen. Jonge mannetjesmuizen kunnen hun testikels verstoppen als ze nerveus zijn, maar laten ze weer zakken als ze wat ontspannen zijn.

Foto’s zeggen meer dan een heleboel woorden, dus hieronder vind je foto’s van zowel vrouwelijke als mannelijke muizen van verschillende leeftijden.

VrouwenMannen
Zoek naar tepels. Vrouwtjes hebben ze, mannetjes niet. De kleine genitale opening (“knopje”) van vrouwtjes is kleiner dan bij het mannetje en dichter bij de anus.Mannetjesmuizen hebben geen tepels. Hun genitale opening is groter dan bij vrouwtjes, de afstand tussen de anus en het genitale knopje is langer en het knopje is naar de staart gericht.