Voordat Je Gaat Fokken

Muizen zijn lieve wezens en babymuizen zijn buitengewoon schattig. Geen wonder dat het idee om muizen te fokken bij menig muizenbezitter is opgekomen. Muizen fokken ook gemakkelijk – bijna te gemakkelijk. Er zijn echter een aantal dingen die je moet weten voordat je het mannetje en het vrouwtje bij elkaar zet. Dit artikel bespreekt deze dingen – niet altijd direct alle informatie gevende die je nodig hebt, maar aangevende wat je moet opzoeken.

ENKELE HARDE FEITEN

– Meer muizen betekend meer kooien/verblijven.
– Meer kooien/verblijven betekend meer ruimte nodig hebben.
– Meer muizen ruiken ook meer.
– Meer muizen betekend minder tijd voor elke muis.
– Meer muizen betekend dat je meer tijd moet besteden aan de basiszorg.
– Meer muizen betekend hogere kosten.
– Meer muizen betekend dat u meer kans loopt op problemen die dierenartszorg vereisen.
– Het fokken van muizen betekend dat er babies zullen zijn die je in een goed nieuw huis moet plaatsen.
– Goede huisjes kunnen erg moeilijk te vinden zijn.
– Je gaat geen geld verdienen met het fokken van muizen. Tenminste, niet als je het verantwoord doet!

Nogsteeds geïnteresseerd? Lees verder!

HEEFT U GENOEG KENNIS?

Dit betekend dat u niet alleen de basiszorg van muizen moet kennen, maar ook de feiten over reproductie.

Bovendien moet u voldoende kennis hebben om degenen die muizen bij u kopen, te voorzien van de juiste informatie over de verzorging.

Daarnaast moet je op de hoogte zijn van verschillende aandoeningen, genetische defecten en erfelijke problemen… Het feit dat je op deze site bent, betekend dat je op de goede weg bent. Kijk nu zorgvuldig welke informatie we hier te bieden hebben en leer ervan.

Onthoud dat je nooit teveel over muizen kunt weten. Niemand weet alles. Het leerproces is continu! Het is ook veel, veel beter om zelfs maar “domme” vragen te stellen dan iets fout te doen, alleen maar omdat je te verlegen was om het aan een ervaren fokker te vragen.

Er is informatie aanwezig. Het kost wat tijd en moeite om het te vinden, maar het bestaat. Als je niet bereid bent om te leren, is het beter om het idee om muizen te gaan fokken helemaal te vergeten. Vertrouw niet op informatie van een dierenwinkel. Helaas hebben de meeste eigenaren/medewerkers geen flauw benul van de basisverzorging van muizen – Laat staan van goed fokken. Probeer ook uw informatie uit meer dan één bron te halen. Dit betekend dat alleen het lezen van deze site niet voldoende is.

WAAROM WILT U FOKKEN?

Overweeg uw redenen om muizen te willen fokken grondig. Waarom wil je fokken? Bent u van plan om met uw muizen deel te nemen aan shows? Bent u geïnteresseerd in het fokken van alleen muizen als huisdier? (Let op: “alleen” in deze combinatie betekend dat u niet geïnteresseerd bent in het fokken van muizen in/voor showkwaliteit) om te voorzien in een behoefte aan muizen als huisdier in uw omgeving? Wilt u slechts één nestje met uw vrouwtje?

In al deze gevallen moet u de hierboven genoemde dingen weten! Als je geïnteresseerd bent in het fokken en showen van muizen, moet je ook meer te weten komen over genetica en kleurvererving. In ieder geval moet u de betekenis van “erfelijk” begrijpen en hoe het werkt. Niet alleen kleuren en aftekeningen worden geërft – Dat geldt ook voor gezondheid en temperament!

U moet op de hoogte zijn van de juiste fok “technieken” en de betekenis van de woorden “inteelt”, “lijnteelt” en “uitkruisen” begrijpen.

Als u geïnteresseerd bent in het fokken van muizen zodat anderen in uw omgeving ze van u kunnen krijgen of kopen, dan is het fokken van muizen voor de lol misschien leuk voor u, maar voor uw muizen is het altijd stress. Vrouwtjes hoeven niet minstens één nest in hun leven te hebben om gelukkig te zijn. In feite kan niet fokken met uw vrouwtjes hen zelfs een langer leven geven met een kleiner risico op het ontwikkelen van tumoren. Bovendien zijn de babies die je produceert misschien helemaal niet blij met hun bestaan – vooral als je ze in een dierenwinkel dumpt of ze verkoopt aan de eerste geïnteresseerde zonder de kennis en faciliteiten van de nieuwe eigenaren te controleren! Ze hebben niet gevraagd om geboren te worden – Het was jouw idee!

HEB RESPECT VOOR JE MUIZEN

Dit is erg belangrijk. Heb respect voor je muizen, hoeveel je er ook hebt. Zie ze altijd als levende, ademende, voelende wezens die ze zijn – nooit als louter fokdieren of domme “dingen”. Muizen kunnen zich zelfs onder niet zo perfecte omstandigheden aanpassen en overleven, maar dat is niet genoeg. Ze moeten zoveel mogelijk van hun leven kunnen genieten.

Bejaarde muizen zijn een belangrijk onderdeel van je mousery. Ze zijn geen “dood gewicht” of nemen alleen maar ruimte in beslag. Je hebt ze wel nodig. Als u uw muizen niet hun natuurlijke leven laat leiden, komt u misschien niet achter enkele ernstige problemen. Je weet niet hoe lang de levensduur van je muizen is. Je weet niet hoe gevoelig ze zijn voor tumoren. Je weet niet wat voor andere erfelijke afwijkingen je op latere leeftijd gaat zien etc. Als je deze dingen verwaarloost, zul je op een dag wakker worden met onaangename verrassingen. Bovendien – de nieuwe eigenaren van de muizen die je hebt gefokt, zijn ook zeker niet blij om op een harde manier te ontdekken dat er problemen zijn met de levensduur of gezondheid van je muizen.

WEES EEN GOEDE MUIS OUDER, DAT IS HET BELANGRIJKSTE!

Text door: Satu Karhumaa

Bron: Hiiret.fi

Vertaling door: Mousery Morningstar